Dringend geld nodig maar sta je op de zwarte lijst

Wanneer je dringend geld nodig hebt, maar op de zwarte lijst van het CKP voorkomt, dan kun er zeker van zijn dat je geen lening via een bank af kunt sluiten. Banken toetsen immers altijd op je een CKP codering achter je naam hebt staan. Toch is het niet onmogelijk om tijdelijk voor wat extra financiële ruimte te zorgen. Online zijn er namelijk verschillende financiële instellingen actief in het verstrekken van zogenaamde minileningen, waarbij een CKP toetsing niet wettelijk verplicht is.

Bij welke aanbieders kan ik terecht?

Om geld te lenen terwijl je op de zwarte lijst staat dien je een betrouwbare aanbieder van minileningen te vinden.

Normaal gesproken is een CKP check is verplicht om uit te voeren voordat er een lening wordt verstrekt. Bovenstaande aanbieders van leningen bieden echter ook minileningen, die een uitzondering op deze regel vormen. Minileningen zijn namelijk aparte leningen met een korte looptijd en een geringe leensom.

Wanneer is een notering op de zwarte lijst een probleem?

Schermafbeelding 2015-09-27 om 15.21.32Pas wanneer je meer dan 1000 euro wilt lenen, of wanneer de looptijd van een lening meer dan drie maanden bedraagt, is een CKP check verplicht. Een minilening voldoet aan deze twee voorwaarden en zal je vermelding op deze zwarte lijst geen belemmering vormen voor de verstrekking van een minilening. Uiteraard dien je, zelfs als je een minilening afsluit, extra voorzichtig te zijn om te voorkomen dat je nog verder in de financiële problemen terechtkomt.

Gebruik van een kredietscore

Hoewel er bij de afsluiting van een minilening geen CKP check uit wordt gevoerd, zullen de meeste aanbieders van deze leningen wel een kredietscore gebruiken om in te schatten in welke mate je geschikt bent. In het bijzonder voor klanten die al eerder bij een bepaalde aanbieder een lening af hebben gesloten kan een dergelijke kredietscore relevant zijn. Je leenverleden is immers bekend en zal bij de berekening van de kredietscore worden gebruikt. Bij nieuwe klanten zal de aanbieder meer moeten gokken als er een kredietscore bepaald moet worden. Voor alle klanten geldt dat de kredietscore de toekenning en de hoogte van een lening zal bepalen.

Andere criteria voor lenen met een vermelding op de zwarte lijst

Voor een het afsluiten van een minilening hoef je slechts aan enkele criteria te voldoen. De aanbieders van deze leningen letten onder andere op:

  • je moet tenminste 21 jaar oud zijn,
  • je moet een inwoner van België zijn,
  • je dient een kopie van je meest recente loonbrief kunnen tonen,
  • je moet een kopie van je bankkaart kunnen laten zien,
  • je dient aan de betalingsverplichtingen te voldoen binnen de gestelde looptijd.

Voldoen aan je betalingsverplichtingen

Uiteraard dien je als je dringend geld nodig hebt, en vermeld staat op de zwarte lijst van het CKP, stipt je betalingsverplichtingen na te komen. Doe je dit immers niet dan zullen de leenkosten fors stijgen en bovendien zal de betreffende aanbieder een volgende keer minder welwillend zijn als je een aanvraag doet voor een lening. Het niet nakomen van je betalingsverplichtingen kan er op deze manier zelfs voor zorgen dat je problemen op financieel vlak alleen maar groter worden.