Geld lenen zonder bank handige tips!

In de maatschappij van vandaag draait vrijwel alles om geld. Het is dus van groot belang dan je je financiële zaken goed op orde hebt. In sommige gevallen kun je echter niet anders dan een lening afsluiten om een bepaalde aankoop of betaling te kunnen doen. Een lening afsluiten kun je echter niet alleen meer bij een bank doen, ook andere kredietverstrekkers zijn tegenwoordig, vooral op het internet, erg actief.

Geld lenen via de bank of een andere aanbieder

Geld lenen

Zonder bank geld lenen handige tips

Een heleboel mensen denken bij het afsluiten van een lening op de eerste plaats aan een bank, en dan vaak zelfs de bank waar zij al één of meerdere financiële producten van afnemen. Toch geeft een aanvraag bij een bank geen 100 procent garantie dat je ook daadwerkelijk een lening zal worden verstrekt. Banken zijn namelijk wettelijk verplicht om een zogenaamde kredietcheck uit te voeren bij het CKP om op die manier je kredietwaardigheid te kunnen toetsen. Voor banken is het immers van groot belang om zeker te weten of je wel in staat bent de afgesloten lening en eventuele bijkomende kosten op tijd terug te betalen. Door na te gaan of je geen CKP codering achter je naam hebt staan, krijgt de bank een redelijk beeld van je leenverleden.

Naast een lening aanvragen bij een bank kun je vandaag de dag er ook voor kiezen om in zee te gaan met andere aanbieders van leningen. Dit zijn weliswaar ook financiële instellingen die hun geld verdienen met het verstrekken van leningen, maar die niet altijd een controle uitvoeren bij het CKP. Bovendien werken deze aanbieders voornamelijk online waardoor je geen afspraak hoeft te maken om een lening af te kunnen sluiten. Het geld dat je wilt lenen kan dus aanzienlijk sneller op je rekening komen te staan. In een heleboel gevallen zul je echter wel rekening moeten houden met extra hoge leenkosten als je geld wilt lenen zonder bank.

Tips voor geld lenen zonder bank

Op het moment dat je het besluit hebt genomen om geld te lenen zonder bank dan is het goed om een aantal zaken eerst goed op een rijtje te zetten. Alleen dan voorkom je dat je te veel gaat betalen voor een lening. Met de onderstaande tips hopen we je een beetje op weg te helpen zodat je zo voordelig mogelijk zonder bank een lening af kunt sluiten. Met een beetje geluk kun je zelfs helemaal van geld lenen afzien omdat je op andere manieren extra financiële ruimte hebt weten te creëren.

Bereken je maandelijkse aflossingstermijn

Het is absoluut aan te raden om alleen geld te lenen op het moment dat je over een vast inkomen beschikt. Indien je geen vast inkomen hebt dan weet je immers nooit of je je wel aan de betalingsverplichting kan blijven voldoen. Om zeker te weten dat je een bepaalde lening ook echt kunt aflossen moet je dus eerst berekenen hoeveel geld je kunt lenen. Hiervoor moet je eerst al je inkomsten optellen en vervolgens daar je vaste lasten van aftrekken. Vaste lasten zijn onder andere:

 • hypotheek of huur,
 • gas,
 • water,
 • elektra,
 • kosten voor levensonderhoud (voeding, kleding en dergelijke),
 • studiekosten,
 • alimentatieverplichtingen,
 • lopende verzekeringen,
 • (mobiele) telefoonabonnementen.

Vervolgens breng je nog eens 100 euro in mindering voor onvoorziene kosten om tot het bedrag te komen dat je elke maand maximaal terug kunt betalen.

Kies een soort lening

Wanneer je weet hoeveel je maximaal kunt lenen, ga je bepalen wat voor soort lening je af wilt sluiten. Hierbij kun je onder andere denken aan het afsluiten van een:

 • persoonlijke lening,
 • doorlopend krediet,
 • minilening,

In de eerste twee gevallen kun je grofweg kiezen uit een lening waarbij je gedurende de looptijd één keer geld leent of een lening waarbij je gedurende de looptijd meerdere keren geld op kunt nemen totdat je een afgesproken limiet hebt bereikt. Bij een minilening leen je een gering bedrag van enkele honderden euro’s dat je binnen een korte tijd weer aflost. Een creditcard is hiermee te vergelijken omdat je daarmee aankopen kunt doen die je aan het einde van elke maand terugbetaalt. Uiteraard dien je voor het gebruik van een creditcard een elke maand bepaald bedrag te voldoen.

Vergelijk verschillende aanbieders van leningen

Om te weten te komen bij welke aanbieder je het meest voordelig geld kunt lenen, je het beste een vergelijking maken van de leenkosten en -voorwaarden die verschillende financiële instellingen. Je kunt hiervoor de websites bezoeken van de aanbieders die je wilt vergelijken, of een bezoekje brengen aan een zogenaamde vergelijkingssite. Op een vergelijkingsite hoef je alleen maar je persoonlijke gegevens en je leenbehoefte in te voeren. Vervolgens zul je dan een lijst met financiële instellingen voorgeschoteld krijgen die de meest passende leningen aanbieden. Tevens kun je op een vergelijkingsite gemakkelijk de kosten van de verschillende leningen en aanbieders vergelijken en de meest voordelige er uit pikken.

Controleer de betrouwbaarheid van een aanbieder

Niet elke aanbieder van leningen is even betrouwbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld aanbieders die bepaalde kosten in rekening brengen bij het afsluiten van een lening die wettelijk niet zijn toegestaan. Hierbij kun je denken aan het in rekening brengen van zogenaamde afsluitkosten.

Ook in de kleine lettertjes van een contract bij deze malafide aanbieders kunnen extra kosten vermeld staan. Een groot aantal mensen leest echter de voorwaarden niet goed als ze een lening afsluiten en zullen dan te maken krijgen met vervelende verrassingen, zoals onverwachts hoge rekeningen.

Voordat je daadwerkelijk een lening afsluit bij een bepaalde aanbieder is het dan ook sterk aan te raden om een aantal referenties te zoeken op het internet. Ervaringen van andere klanten zullen immers vaak meer duidelijkheid geven over de reputatie van een financiële instelling dan de meest fraaie verkooppraatjes van de aanbieder in kwestie. Verder is het betalen van afsluitkosten in alle gevallen uit den boze en het aandachtig lezen van het volledige contract een must.

Een aantal aanbieders van leningen die actief zijn in ons land, waarvan bekend is dat deze te vertrouwen zijn, zijn onder andere:

 • Hello Bank,
 • Cetelem,
 • Kredietpartner,
 • Cofidis,
 • Auxifina,

Kom altijd gemaakte afspraken stipt na

Een lening afsluiten is iets dat je niet elke dag doet, maar wat wellicht wel meerdere keren in je leven nodig blijkt te zijn. Op het moment dat je altijd je (betalings)afspraken stipt op tijd nakomt dan zal een aanbieder van leningen een volgende keer eerder bereid zijn om je weer geld te lenen. Voordat je een lening afsluit, met of zonder een bank, is het altijd verstandig om te weten hoe je er financieel voorstaat en of je daadwerkelijk je betalingsverplichtingen na kunt komen.

Op het moment dat je twijfels hebt op dit gebied is het beter dat je afziet van het lenen van geld. Het niet nakomen van betalingsverplichting zal immers ook extra kosten met zich meebrengen omdat veel aanbieders dan meer rente, of zelfs een boetebedrag, in rekening brengen. Natuurlijk dien je ook je betalingsverplichtingen stipt na te komen als je van een particuliere partij, zoals familie of vrienden, geld hebt geleend. Dit voorkomt dat er dierbare relatie op de tocht komen te staan en je een eventueel volgende keer geen beroep meer kunt doen op deze personen.

Sluit een lening af met een vaste rente

Wanneer je een lening afsluit zonder bank is het erg verstandig om er één te kiezen die uitgaat van een vaste rente. De rente die gerekend wordt over leningen kan immers sterk fluctueren. In de meeste gevallen zal een lening met een vaste rente aanvankelijk duurder lijken, maar uiteindelijk krijg je er wel zekerheid voor terug. Natuurlijk kun je, op het ogenblik dat je een lening afsluit met een variabele rente, profiteren van een daling van de rente. Daarnaast kun je in een dergelijk geval ook te maken krijgen met, soms zelfs een fors, stijgende rente. Indien je voor een lening kiest met een vaste rente dan zul je echter geen last hebben van dit soort schommelingen en weet je altijd waar je aan toe bent. Op die manier zul je niet elke maand met een ander aflossingsbedrag te maken krijgen en weet je precies wanneer je de lening volledig hebt afgelost.

Leen niet meer dan nodig

Indien je geld gaat lenen dan doe je er goed aan om geen hogere lening af te sluiten dan strikt noodzakelijk is. Het kan namelijk erg verleidelijk zijn om meer te lenen, en bijvoorbeeld een keertje helemaal los te gaan tijdens het shoppen, maar hierdoor krijg je altijd te maken met extra leenkosten. Hoe meer leenkosten je hebt, hoe groter de kans wordt dat je je niet aan je betalingsafspraken kunt houden en dus financieel in de problemen komt. Laat je ook niet verleiden door een lager rentepercentage als je een hogere lening afsluit. Ook in dit geval geldt dat je uiteindelijk met meer leenkosten te maken krijgt.

In een heleboel gevallen is het afsluiten van een lening niet nodig omdat je zelf extra financiële ruimte kunt creëren door bijvoorbeeld je uitgavenpatroon en koopgedrag aan te passen. Je kunt hierbij onder andere denken aan:

 • doe geen impulsieve aankopen (maak een planning of lijstje voor je aankopen en houd je daar ook aan),
 • stap af van het kopen van merkartikelen (vaak betaal je niet voor extra kwaliteit maar wel voor een naam).
 • beperk het aantal keren dat je op stap gaat met vrienden en als je toch gaat stel dan een limiet voor het aantal drankjes.
 • neem als het kan de fiets in plaats van de auto om zo op brandstofkosten te besparen.

Heb je wel echt een lening nodig?

In sommige gevallen denk je een lening af te moeten sluiten om bepaalde betalingen te kunnen doen, of om extra financiële speelruimte te creëren, terwijl dit achteraf niet altijd nodig blijkt te zijn. Voordat je geld gaat lenen, met of zonder bank, is het verstandig om bij jezelf te rade te gaan of je op een andere manier je doel niet kunt bereiken. Zo kun je misschien een vakantie of een grote aankoop uitstellen, in plaats van er geld voor te lenen. Door te sparen voor een dergelijke vakantie of aankoop krijg je immers niet te maken met, vaak behoorlijk hoge, leenkosten. Wanneer je steeds wat geld op een spaarrekening zet, ontvang je zelfs nog wat rente. Je slaat dan twee vliegen in één klap.

In andere gevallen is het helaas niet mogelijk om een bepaalde aankoop of betaling uit te stellen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je koelkast het plotseling begeeft. Je kunt immers niet zonder een dergelijk huishoudelijk apparaat waardoor sparen tot je voldoende geld bijeen hebt geen optie is. Ook wanneer je een reparatie aan je auto of je woning uit moet laten voeren die niet tot later kan wachten, is geld lenen vaak de enige manier om verdere kosten en ongemakken zoveel mogelijk te voorkomen. Denk maar eens aan een lekkend dak. Als je dit niet snel laat herstellen, zul je op de lange termijn meer kosten moeten maken door de waterschade die zal ontstaan.

Kun je bij een particuliere partij geld lenen?

In sommige gevallen hoef je je niet te wenden tot een bank of andere financiële instelling om een lening af te sluiten. Je kunt dan, zeker op het ogenblik dat het om wat kleinere bedragen gaat, terecht bij een familielid of goede vriend die wel een appeltje voor de dorst heeft bewaard. Vaak zullen mensen uit je naaste omgeving je weinig, of zelfs helemaal geen, rente of andere vergoeding in rekening brengen als zij je geld lenen. Wanneer je geld leent van familie of vrienden dan is het overigens wel verstandig om de afspraken die zijn gemaakt op papier te zetten. Zo is het voor beide partijen duidelijk wat de lening inhoudt en wat de verwachtingen zijn. Het strikt nakomen van de gemaakte afspraken is uiteraard ook in dit gevallen essentieel. Een goede relatie met dierbaren kan immers zwaar te lijden hebben onder slepende financiële kwesties.