Help ik sta in rood op de bank, wat nu?

Tegenwoordig is het, in tegenstelling tot vroeger, eenvoudig om rood te staan op de bank. In het verleden bestond deze mogelijkheid simpelweg niet. Je kon pas iets kopen als je voldoende geld had. Alles wat je wilde kopen, moest je betalen uit je loonzakje, en werd genoteerd in een overzichtelijk huishoudboekje. Geleidelijk is hier echter verandering in gekomen, mede dankzij banken, kredietverstrekkers en de commercie. Het werd steeds gewoner dat je meer ging kopen en pas achteraf de rekening betaalde. Zo heb je weliswaar je aankoop direct in handen en de kosten zijn een zorg voor later.

Rood staan is erg persoonlijk

Niet voor iedereen zijn verleidelijke uitgaven even goed onder controle te houden. Rood staan bij de bank wordt bovendien erg aantrekkelijk gemaakt. Je kunt, volgens de partijen die hier geld aan verdienen, direct over extra financiële ruimte beschikking en bijvoorbeeld die leuke spullen kopen waar je anders nog voor moet sparen. Verder kun je op allerlei manieren in de financiële problemen belanden en daardoor rood komen te staan. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • het verliezen van je baan,
  • een echtscheiding,
  • geen financiële speelruimte om onverwachte aankopen op te kunnen vangen.

Rood staan is verleidelijk

In het bijzonder onder jongeren is rood staan erg hip. Voor veel van hen geldt dat een dure telefoon en een enorm mobiel abonnement het enige is dat ervoor kan zorgen dat ze door leeftijdsgenoten voor vol worden aangezien. Niemand wil buiten de boot vallen en kiest er dus eerder voor om dan maar rood te staan bij de bank.

Een poosje rood staan, kan op zich geen kwaad, mits dit niet in een structureel probleem verandert. Op het moment dat je inkomen op je rekening wordt gestort en de rood stand is verdwenen dan is er feitelijk weinig aan de hand. Maar wanneer je zelfs dan rood blijft staan, dienen er alarmbellen af te gaan. Je rekeningen zullen immers wel worden betaald totdat je kredietlimiet wordt overschreden. Maar zodra je niet meer krediet kunt krijgen, zullen ook de betalingen stil komen te liggen. Verder moet je je bedenken dat rood staan bij de bank erg duur is. Je betaalt immers een forse rente over het bedrag dat je in feite van de bank leent door je rood stand.

Rood stand wegwerken

In de regel hoef je in het begin niet eens erg drastisch te werk te gaan om van je rood stand af te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld een heleboel, relatief kleine, uitgaven die je kunt inperken om je saldo van je bankrekening weer op te krikken. Je kunt hierbij onder andere denken aan uitgaven voor:

  • uitgaan,
  • dure (merk)kleding,
  • vakanties,

Door deze uitgaven terug te dringen kun je al behoorlijk wat verbeteren. Ook kun je, bij een financiële meevaller, besluiten om het geld niet uit te geven maar dit te gebruiken om je rood stand bij de bank te verkleinen, of zelfs helemaal weg te werken.

Aanpassen van je uitgaven

Bezuinigen alleen zal het probleem van rood staan bij de bank niet alleen aanpakken. Ook je uitgavenpatroon zal dienen te veranderen. Om dit te bereiken is het zaak al je uitgaven eens goed op een rijtje te zetten. Alleen zo kun je inzicht krijgen waaraan je je geld daadwerkelijk uitgeeft. Deze uitgaven zet je vervolgens tegenover al je inkomsten en je weet precies wat je te besteden hebt per maand. Ook zullen grote uitgavenposten direct zichtbaar worden. Soms is het maken van een dergelijke balans erg confronterend maar zeker noodzakelijk.