Lage rente

Als je geld gaat lenen wil je eigenlijk nooit te veel hiervoor betalen. Je let dan ook goed op alle kosten die het afsluiten van een bepaalde lening met zich mee zal brengen. Op het moment dat je geld wilt gaan lenen is er echter eigenlijk maar één aspect echt van doorslaggevend belang, namelijk de rente die je moet betalen over de geleende geldsom. Iedereen wil dus het liefst een lening afsluiten tegen een zo laag mogelijke rente. Een lage rente betalen over een lening betekent namelijk ook dat je minder kosten zult maken voor de totale lening.

Vergelijken van leningen loont

Heb jij al een lage rente gevonden?

Heb jij al een lage rente gevonden?

Door meerdere leenvormen met elkaar te vergelijken zul je merken dat je voor de ene veel meer rente moet betalen dan voor de andere. Met andere woorden: elke lening zal een eigen rentepercentage hanteren en dus eigen kosten met zich meebrengen. Het rentepercentage hangt dan ook voor een belangrijk deel af van de soort lening die je af wilt sluiten. Verder zul je in de regel meer rente betalen als je een lening afsluit zonder tussenkomst van en bank. Het vergelijken van verschillende leenvormen en aanbieders van leningen is dus zeker de moeite waard als je niet teveel wilt betalen.

Vooraf leningen berekenen

Voordat je geld gaat lenen is het essentieel om de lening(en) die je voorkeur hebben te berekenen. Niet alleen kun je zo beoordelen met welke rente je rekening dient te houden. Ook kun je meteen zien welke gevolgen een zeker rentepercentage heeft op de totale leenkosten en wat deze kosten zullen zijn. Op deze manier kom je dus niet opeens voor vervelende verrassingen te staan als je een lening hebt afgesloten. Je weet vooraf namelijk precies waar je aan toe bent.

Door meerdere leningen, en zelfs meerdere aanbieders, met elkaar te vergelijken nadat je een berekening hebt gemaakt, zal je een globaal beeld geven van de totaal kosten van de betreffende leningen. Op die manier komt ook de hoogte van de rente op jaarbasis goed naar voren en zal daardoor onderling goed vergelijkbaar worden. Uit meerdere leningen kun je op die manier dan ook eenvoudig de meest gunstige kiezen.

Een grotere lening tegen een lage rente

Op het moment dat je een berekening hebt gemaakt van een bepaalde lening dan kan onder andere aan het licht komen dat het lenen van een gering geldbedrag een hogere rente op zal leveren dan wanneer een net wat hogere lening af zou sluiten. Bij een groot aantal aanbieders van leningen is dit zelfs het geval. Op voorhand kun je er dus rekening mee houden dat een gering geldbedrag lenen in de regel net wat duurder uit zal vallen. Het lenen van net wat meer geld zal dan juist leiden tot lagere gemiddelde leenkosten. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je om die reden ook een hogere lening af dient te sluiten. De overweging om dit te doen is echter een mogelijkheid om te kunnen beoordelen of je op die manier een zo laag mogelijke rente kunt krijgen.