Lening Simulatie

Wanneer je nog niet eerder een lening af hebt gesloten dan kan een lening simulatie je mogelijk wat vreemd in de oren klinken. Door middel van een lening simulatie kun je direct te zien krijgen wat het volledige verloop ervan zal zijn. Je vult eerst natuurlijk zelf in om van welke leenvorm je gebruik wilt maken, hoeveel geld je wilt lenen en welke looptijd je voorkeur heeft. Een lening simulatie vul je overigens altijd in op de eigen website van de aanbieders van leningen. Het volledige verloop geeft je een beeld van de kosten die bij een bepaalde leenvorm komen kijken.

Leenkosten per maand in beeld

Geld lenen zonder bank

Maak jouw simulatie!

Voor vrijwel alle leningen die afgesloten kunnen worden geldt een vaste rente. Door een lening simulatie uit te voeren kun je dan ook vooraf de kosten, die je elke maand voor een lening moet rekenen, op een rijtje zetten. Deze kosten dien je voor de volledige looptijd van de lening in acht te nemen. Dit maakt een lening simulatie dan ook bijzonder interessant. Een zekere rente zal je immers niet zoveel zeggen als je de uiteindelijke kosten van een bepaalde lening helder in kaart wilt brengen. Door een lening simulatie te gebruiken kun je veel eenvoudiger beoordelen welke mogelijkheden het meest geschikt zijn in een bepaalde situatie zijn. Een aantal leenvormen kun je dan zelfs direct van je lijstje met leenopties schrappen.

Is een lening simulatie noodzakelijk?

Een lening simulatie is meestal zeker aan te raden omdat deze erg veel duidelijkheid schept. Na het invullen van een dergelijke simulatie zul je immers precies weten bij welke aanbieders je wel, en bij welke je beter niet, aan kunt kloppen voor een lening. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je voor een lening niet te veel kosten maakt, kun je dan ook beter altijd een lening simulatie gebruiken.

Lening simulatie is geen CKP check

Veel mensen denken, ten onrechte, dat een lening simulatie hetzelfde is als een CKP check. Deze twee zaken hebben echter helemaal niets met elkaar te maken. Een CKP check komt immers pas in beeld als je definitief een aanvraag doet voor een lening. Door een lening simulatie te gebruiken weet je bovendien nog niet of de aanbieder ook daadwerkelijk een lening aan je wil verstrekken. Om zekerheid te krijgen over de verstrekking van een lening zal de aanbieder eerst je financiële situatie moeten beoordelen. Je zult hiervoor dus de nodige papieren moeten overleggen. Pas dan kan worden gekeken of je ook echt in staat bent het geleende geld terug te betalen.

Een lening zoeken via een lening simulatie

Een lening zoeken door middel van een lening simulatie is niet erg gebruikelijk. Eerder zal deze toe worden gepast als je een lening hebt gevonden die je interessant lijkt. Tijdens het invullen van een lening simulatie kun je immers zelf aangeven welk leenvorm gesimuleerd moet worden. De simulator zal vervolgens automatisch de gegevens aanpassen van de lening. Hierbij kun je onder andere denken aan de aanpassing van de rente van de betreffende lening. Je kunt dus voor elke leenvorm een aparte simulatie uitvoeren zodat je een beter overzicht krijgt van de mogelijkheden en de uiteindelijke leenkosten.

Financieel voordeel door een lening simulatie

Een voordelige lening is, gezien de lage kosten, uiteraard het meest ideaal, maar zonder een lening simulatie te gebruiken, zal het soms lastig zijn om deze te vinden. Om de meest gunstige lening te vinden dien je immers de hoogte van de rente van verschillende leningen dienen te vergelijken. Soms kan een lening simulatie zelfs aan het licht brengen dat een bepaalde lening net iets anders in elkaar steekt dan je aanvankelijk had verwacht. Je kunt bijvoorbeeld een lening met een lage rente hebben gevonden die je met niet realistische periodieke kosten op zal zadelen en die dus niet aansluit bij je financiële situatie.

Met een lening simulatie kun je een lening zo afstemmen dat deze uiteindelijk je het meeste voordeel oplevert. Dit kun je doen door de juiste verhouding te kiezen tussen de volledige looptijd en het te lenen bedrag. Soms kan zelfs de rente nog gaan fluctueren, door de afstemming van deze twee aspecten. Een lening simulatie is dan ook erg interessant als je voorkeur uitgaat naar een voordelige lening.