Moet ik mij voorbereiden op een kredietgesprek bij de bank?

Een heleboel mensen bereiden een kredietgesprek niet, of niet goed, voor. Als gevolg daarvan zal het gewenste resultaat in de regel ook uitblijven en raak je alleen maar extra gefrustreerd. Daarbij komt verder dat je, wanneer een kredietgesprek niet goed verloopt, je een minder goede indruk achterlaat bij de financiële instelling in kwestie. Om je een beetje op weg te helpen hebben we hieronder enkele handvatten geplaatst die het voeren van een kredietgesprek wat soepeler moeten laten verlopen.

Een kredietgesprek is vaak emotioneel

In het gros van de gevallen zul je je onzeker voelen op het moment dat je een kredietgesprek aangaat. Soms heb je zelfs het gevoel alsof je om wat extra financiële speelruimte moet bedelen. Doordat de meeste kredietgesprekken bij een bank worden gevoerd, zijn deze vaak op voorhand al doordrenkt met allerlei emoties.

Houd de touwtjes in eigen handen

Een kredietgesprek verloopt meestal niet erg soepel op momenten dat je de touwtjes zelf niet meer goed in handen hebt, je bent de regie van het gesprek dan min of meer kwijt. Je hebt echter wel een lening nodig om een financiële tegenslag op te vangen, of op dit gebied wat extra speelruimte te creëren Een goede voorbereiding zal dan ook zeker erg waardevol zijn omdat je dan precies weet welk doel je voor ogen hebt. Je dient, voordat je een kredietgesprek aangaat eventuele vooroordelen en obstakels weg te nemen. Ook kun je je al verdiepen in de diensten van de geldverstrekker en de voorwaarden die hieraan gekoppeld zijn.

Het nut van voorbereiding van een kredietgesprek

Je goed voorbereiden op een kredietgesprek kan onder andere erg nuttig zijn als:

 • je bang bent dat je aanvraag wordt afgewezen,
 •  je hebt behoefte aan een financiering op maat,
 • je een goede relatie met aanbieder van de lening op wilt bouwen,
 • je overweegt herfinanciering van een bestaande lening,
 • je krijgt te maken met schuldsanering,
 • je wilt een lening oversluiten.

Tips bij het voorbereiden van een kredietgesprek

 • Zorg ervoor dat je je afspraak voor een kredietgesprek maakt bij de juiste persoon.
 • Bereid je voor op vragen die belangrijk zijn tijdens een kredietgesprek;
 • Bereid je voor op de gespreksinhoud door te bedenken wat de financiële instelling over je wilt weten.
 • Beschrijf op een duidelijke en realistische manier je behoefte aan financiële middelen en hoe je deze aan wilt wenden.
 • Weet welke onderpanden en andere zekerheden door financiële instellingen worden geaccepteerd.
 • Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten op een overzichtelijke manier voor handen hebt.

Effecten van een goed voorbereid kredietgesprek

Op het moment dat je goed voorbereid aan een kredietgesprek begint, ben je over het algemeen veel zekerder van jezelf. Voor de financiële instelling zal dit erg betrouwbaar overkomen. Je weet immers wat je wilt en wat je mogelijkheden zijn. Doordat je weet wat je wilt, zul je bovendien beter in staat zijn om de regie over een kredietgesprek te houden.

Daarnaast zal een kredietgesprek soepeler verlopen als je op een gelijkwaardig niveau kunt communiceren. Met andere woorden: je weet waar je over praat en je kunt duidelijk aangeven wat je wensen en verwachtingen zijn. Je zult tevens minder emotioneel een kredietgesprek instappen als je je perfect hebt voorbereid. Zodra je weet wat de betreffende financiële instelling belangrijk vindt, zal dit een kredietgesprek vergemakkelijken. Je gaat dan immers geen onredelijke voorstellen doen waardoor de kans op een lening alleen maar groter wordt.