Tips

Een lening afsluiten is iets dat je niet elke dag doet. Om die reden is het van groot belang je voor de definitieve aanvraag van een lening goed voor te bereiden. Banken en andere kredietaanbieders zijn immers commerciële instellingen die zoveel mogelijk winst willen maken door het verstrekken van leningen. Het maken van zoveel mogelijk winst kan dus als één van hun voornaamste doelen worden beschouwd. Om te voorkomen dat je te veel kosten maakt op het moment dat je een lening af hebt gesloten, hebben we hieronder een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

Een lage rente zegt niet alles

In een groot deel van de gevallen leggen aanbieders van lening te veel nadruk op de rente. Dit terwijl nog een heleboel andere factoren de maandelijkse leenkosten zullen beïnvloeden. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • de looptijd van de lening,
  • de variabiliteit van de rente.

Voordat je een lening afsluit dien je dus ook goed naar de overige voorwaarden te kijken. Door eerst van een beoogde een lening simulatie te maken, kunnen er bijvoorbeeld kosten aan het licht komen waar je in eerste instantie zelf niet aan had gedacht, maar die wel belangrijk zijn en de totale kosten. Een lening simulatie kun je vaak doen op de website van de aanbieder.

Ken je maandelijkse leenkosten

Handige leentips

Handige leentips

Wanneer je van tevoren weet wat een bepaalde lening je elke maand gaat kosten, kun je beoordelen of dit haalbaar is. Je kunt dan een berekening maken of het afsluiten van de beoogde lening je niet in de financiële problemen zal brengen. Zodra je twijfelt of je wel aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen, kun je de lening beter niet afsluiten. De kosten als gevolg van een achterstand in d betaling kunnen immers fors oplopen.

Vergelijk meerdere aanbieders

Door vooraf bij verschillende aanbieders, zowel banken als andere financiële instellingen, offertes aan te vragen van verschillende leenvormen kun je gemakkelijk beoordelen wat in je persoonlijke situatie het meeste voordeel oplevert. Door elke lening goed te berekening kun je bovendien achter de werkelijke kosten van een lening komen. Zeker wanneer je een lening af wilt sluiten buiten de banken om dien je rekening te houden met jaarlijks extra leenkosten.

Leen bij betrouwbare aanbieders

Zeker wanneer je zonder bank geld wilt lenen is het essentieel om te weten dat je met een betrouwbare aanbieder in zee gaat. Je zou onder andere kunnen kiezen voor:

  • Hello Bank,
  • Cetelem,
  • Kredietpartner,
  • Cofidis,
  • Auxifina,

Deze financiële instelling werken weliswaar veel online maar staan wel, net zoals de meeste banken, als betrouwbaar te boek.

Door bij één van bovenstaande instellingen, of een bank, een lening af te sluiten, heb je echter niet direct de garantie dat je ook de meest voordelige deal hebt gesloten. In alle gevallen blijft het dus van groot belang om goed de voorwaarden en de zogenaamde kleine lettertjes grondig door te lezen. Dit kan je namelijk een heleboel vervelende verrassingen besparen.

Sluit geen onnodige lening af

Voordat je definitief een lening afsluit, is het goed om te overdenken of je deze wel echt nodig hebt. In sommige gevallen kun je bijvoorbeeld een bepaalde grote uitgave tijdelijk uitstellen en sparen totdat je het benodigde geld bij elkaar hebt. Dit is immers een stuk voordeliger en brengt bovendien weinig financiële risico’s met zich mee.

In andere gevallen kun je wellicht volstaan met een veel lagere lening dan je aanvankelijk had gedacht. Ook dit betekent weer een besparing van kosten en een kleinere kans op het ontstaan van financiële problemen. Je kunt bijvoorbeeld een vakantie uitstellen en eerst die hoognodige reparatie aan je auto uit laten voeren, in plaats van hiervoor een dure lening af te sluiten.

Verzeker je tegen financiële tegenvallers

Een lening brengt in veel gevallen een behoorlijke financiële last met zich mee. Op het moment dat je, zonder dat je daar zelf iets aan kunt doen, je baan verliest dan bestaat er altijd een kans dat je in de problemen komt bij de betaling van je maandelijkse aflossing. Gelukkig bestaan er speciale verzekeringen die dit risico in kan dekken. Zeker wanneer je veel geld hebt geleend is het afsluiten een dergelijke verzekering zeker het overwegen waard.