Wat als banken geen geld willen lenen

Op het moment dat je dringend geld nodig hebt, is een bank vaak de eerste instelling waar je aanklopt voor een lening. Toch is dit geen garantie dat je ook daadwerkelijk geld kunt lenen. Voordat je een lening toegekend krijgt, zullen banken immers altijd een zogenaamde kredietcheck uitvoeren bij het CKP. Zodra je dan ook een CKP codering achter je naam hebt staan, zal een lening bij een bank er vaak niet in zitten.

Waarom kun je niet lenen bij een bank?

Een bank kan om uiteenlopende redenen weigeren om je een lening te verstrekken. Een aantal redenen is:

Geld lenen zonder bank

Wanneer je echter geen geld bij een bank kunt, of wilt, lenen dan kun je ook terecht bij andere kredietverstrekkers. Vaak kun je bij deze aanbieders van lening online eenvoudig een aanvraag voor een lening indienen. Na goedkeuring heb je het gevraagde bedrag dan vrij snel op je rekening staan.

Bij een (online) aanbieder van leningen kun je meestal kiezen uit meerdere leenvormen. Voordat je een lening af gaat sluiten dien je je dus eerst goed te laten informeren over alle opties en voorwaarden. Meer lenen dan je later terug kunt betalen is immers nadelig voor jezelf en de betreffende aanbieder.

Een aanbieder van leningen biedt evenveel leenvormen aan als een bank. In principe kun je er dus terecht voor elke soort lening, zoals onder andere voor een:

  • autolening,
  • hypothecaire lening,
  • een persoonlijke lening,
  • een doorlopend krediet.

Aanbieders van leningen vergelijken

Vandaag de dag zijn er een heleboel aanbieders van leningen waar je een aanvraag kunt doen. Elke aanbieder biedt echter andere leenvormen aan en ook de leenkosten kun sterk uiteenlopen. Door verschillende aanbieders te vergelijken kun je zien welke leenvormen er aan worden geboden. Tevens kun je zien waar je de meest voordelige lening af kunt sluiten.

Natuurlijk kun je ook de websites van verschillende aanbieders van leningen, en dus ook banken, bezoeken om te zien wat ze je kunnen bieden en tegen welke voorwaarden. Je kunt onder andere denken aan de websites van:

  • Hello Bank,
  • Cetelem,
  • Kredietpartner,
  • Cofidis,
  • Auxifina, 

Lenen bij een particuliere partij

Een andere optie, als je niet via een bank een lening af kunt sluiten, is geld lenen bij familie, vrienden of een andere particuliere partij. In een heleboel gevallen is dit veel voordelig dan wanneer je een lening afsluit bij een bank of een andere financiële instelling. Je kunt immers afspraken maken die goed aansluiten bij je persoonlijke situatie en daarnaast zal er doorgaans een kleinere vergoeding in rekening worden gebracht over het geleende geld. Zogenaamde kredietverstrekkers zijn daarentegen instellingen die geld lenen aan derden met een winstoogmerk.

Malafide aanbieders van leningen

Wanneer je zonder bank een lening af wilt sluiten, en dit niet wilt doen bij één van bovenstaande instellingen, dan moet je bedacht zijn op malafide aanbieders van leningen. Dergelijke aanbieders kunnen je, met aanvankelijk veel gladde praatjes, namelijk behoorlijk wat financiële problemen opleveren. Er kunnen bijvoorbeeld erg hoge vergoedingen worden gevraagd als je geld wilt lenen of de voorwaarden die hieraan gekoppeld zijn, zijn ronduit onredelijk. Bovendien schromen deze aanbieders niet om je te intimideren als je niet aan hun eisen en voorwaarden wilt, of kunt, voldoen.